info Schotland

Auto en motorrondreizen door Schotland

Scotland, the greatest wee country in the world

 

Als je door Schotland toert dan vergeet je alle zorgen van thuis. Genieten van de adembenemende landschappen, vriendelijke bevolking en pittoreske dorpjes. Bezoek eens één van de vele kastelen en loop eens door een whisky distilleerderij. Maar er is nog zoveel meer in Schotland dat zeer de moeite waard is. Waar iedere motorrijder van droomt zijn natuurlijk de vele mooie kleine wegen zonder snelheid remmende drempels. Zet je auto eens op een parkeerplaatsje om de natuur in je op te nemen. Als je tot rust wil komen in je vakantie dan is Schotland toch wel het aangewezen land. LRP Reizen heeft bijzondere auto en motorrondreizen door Schotland die op maat worden gemaakt.

Wat cijfers over Schotland

Schotland is 2x groter dan Nederland en heeft slechts 5,3 miljoen inwoners en één monster. De vier grote steden (Glasgow, Edinburgh, Aberdeen en Inverness) hebben gezamenlijk 1,35 miljoen inwoners. Schotland is dun bevolkt met slechts 66 inwoners per km2en dat is 84% minder dan Nederland!

Ook het grootste natuurreservaat van Groot-Brittannië, “Cairngorms National Park”, is in Schotland. Het totale oppervlakte is 4.500 km2 ongerepte natuur. Dit natuurpark ligt ten westen van Aberdeen en ten zuiden van Inverness.

Er zijn meer dan 3000 kastelen en burchten in Schotland. Een deel wordt nog bewoond en een ander deel is door de tijd verworden tot ruïne. Ze geven veelal een mooi beeld van de geschiedenis van Schotland.

Natuurlijk vergeten we de whisky niet! In Schotland zijn vele distilleerderijen met een vergunning.  Per seconde worden er ongeveer 38 flessen à 0,7 liter gebotteld voor de export!

Als je alle flessen voor de export achterelkaar legt dan krijg je een lint van 30.000 kilometer (6x de afstand tussen Edinburgh en New York). Wist je dat er in Frankrijk meer Schotse whisky gedronken wordt dan cognac? Ruim 40.000 mensen in Groot-Brittannië hebben hun broodwinning uit deze industrie.

Wat is de beste tijd om door Schotland te toeren?

Een veel gestelde vraag die wij krijgen. Het is moeilijk te zeggen wat de ideale tijd is maar voor het motorrijden is dat in ieder geval van half mei tot eind september. De beste periode voor de automobilist is vanaf begin mei tot en met eind  oktober.

Schotland heeft nagenoeg hetzelfde weer als Nederland, echter gemiddeld een paar graden koeler. En met die regen valt het best mee! Het noordwesten van Schotland is iets natter en het oosten is weer droger dan Nederland.

In het voorjaar komen de brem en de gaspeldoorn tot bloei wat een enorme gele gloed geeft over het landschap. Tijdens de zomer dan zijn er vele akkers okerkleurig door al het rijpe graan. In augustus krijgen de bruine bergen een paarse waas van de heide en in september kleuren de loofbomen in allerlei kleuren. Het is net waarvan je houdt.

In de periode mei tot en met september zijn de meeste bezienswaardigheden geopend voor publiek. Dit is ook de periode dat onze auto en motorrondreizen door Schotland plaats vinden.

Links rijden, is dat moeilijk (eng)?

Absoluut niet! De eerste route die je gaat rijden in Groot-Brittannië krijg je gelijk na ontscheping een paar rotondes te nemen en je weet al snel niet meer beter. Uiteraard geven wij je tips om links te blijven rijden. Ik kan je verzekeren dat alle cliënten die afgelopen jaren geen problemen mee hebben gehad.
Je mag, net als in Nederland, je tegenligger niet verblinden. Dus als de koplampen van je motor of auto rechts omhoog schijnt moet deze afgeplakt worden met speciale stickers die bij de ANWB bekoop zijn. Doe je dit niet en er wordt een ongeluk veroorzaakt dan kunnen de straffen zeer hoog zijn. Als je bij ons je reis boekt dan krijg je automatisch instructies hoe de sticker op een koplamp te plakken.

De wegen

Alle grote doorgaande wegen zijn zeer goed berijdbaar. Het asfalt is wat grover dan het Nederlandse. De kleinere wegen zijn ook goed berijdbaar maar door de ligging en de vele bochten super om met de motor overheen te sturen. Door deze vele bochten zie je dan je gemiddelde snelheid afnemen en het rijgenot stijgen!

De motor

Is mijn motor geschikt voor een reis door Schotland is een vraag die vaak wordt gesteld. Alle motoren zal dan ons antwoord zijn. In de afgelopen jaren hebben we heel veel verschillende motoren de revue zien passeren. Van een klassieker uit 1934 tot de meest moderne supersport bikes, van 250cc tot en met zelfs 5200cc.

Het mobieltje en Wi-Fi

Ja, ook Schotland is modern en heeft een uitgebreid netwerk voor gebruik van het mobieltje. Maar in de gebieden waar het wat dunner bevolkt is, is de bereikbaarheid soms ook slechter, zeker als je door de bergen rijdt. De meeste hotels hebben gratis Wi-Fi, even de code vragen en je bent weer verbonden met de hele wereld.

Geld

In Groot-Brittannië wordt betaald met het “Pond-Sterling”, kortweg het pond. De waarde van het pond is wel onderhevig aan grote valutaschommelingen na de uitkomst van het “Brexit-referendum”. Je kan in Schotland betalen met contant geld of een creditcard. De pinpas is nog niet overal mogelijk maar je kan wel met deze betaalpas overal geld uit de muur trekken (moet er wel genoeg op je bankrekening staan). De Schotten kennen hun eigen pond! Dit is een wettig betaalmiddel in Schotland maar kan in Engeland geweigerd worden. Daarentegen tegen kan de Schotse pond gewoon weer gewisseld worden tegen de euro bij de grenswisselkantoren in Nederland. Ook aan boord van de ferry naar Nederland wordt de Schotse pond geaccepteerd.

Tijd

Officieel is het in het Verenigd Koninkrijk, Isle of Man en Ierland één uur vroeger dan in Nederland. Dit wil zeggen, om alle verwarringen weg te nemen, dat als het in Nederland twaalf uur is de klok in b.v. Schotland elf slaat. Aan boord van de ferry van Nederland naar Engeland v.v. wordt Nederlandse tijd aangehouden.

Documenten

Het Verenigd Koninkrijk is (nog) lid van de EU maar behoort niet tot de Schengengroep. Dit betekent dat er een controle is op bezit van een geldig paspoort. Deze moet minstens voor de gehele duur van verblijf in het Verenigd Koninkrijk geldig zijn. Ook de ferry vraagt om de nummers van het paspoort. Ook ben je verplicht een motorrijtuigenverzekering te hebben die geldig is in het Verenigd Koninkrijk. Gebruik je medicijnen tijdens je vakantie dan wordt je door de Britse autoriteiten verplicht om een medisch paspoort bij je te hebben. Het verblijf mag dan niet langer zijn dan 3 maanden zonder visum.

Hotels

LRP reizen heeft met zorg de hotels uitgezocht. Het zijn overwegend gezellige kleine familiehotelletjes met vriendelijk personeel dat houdt van een persoonlijke benadering.
LRP reizen boekt de hotels op basis van “Bed & Breakfast”. Voor het avondeten ben je dus niet gebonden aan het hotel, zodat je dat eventueel elders kunt gebruiken. De kamers zijn voorzien van een badkamer en-suite en gefaciliteerd met tv en de mogelijkheid om zelf koffie of thee te zetten. In alle hotels is Wi-Fi aanwezig.

Ferry

Je vaart met één van de cruise ferries van DFDS Seaways, waar je heerlijk kunt dineren in het “Explorers buffet restaurant”. Je geniet van de overtocht die alles weg heeft van een cruise. De motorrijders kunnen hun motoren veilig op het schip parkeren en vastzetten met de spanbanden die ter plekke aanwezig zijn of uitgedeeld worden door bemanning.

Auto en motorrondreizen door Schotland

Auto en motorrondreizen door Schotland
Auto en motorrondreizen door Schotland
Auto en motorrondreizen door Schotland

Auto en motorrondreizen door Schotland