info Ierland

Rij je op de motor of auto door Ierland, dan herinner je je weer waarvoor je ooit je rijbewijs hebt gehaald! De vele kleine wegen langs de kust en door het binnenland zijn een genot. De rust die het landschap uitstraalt, de vriendelijke bevolking en de hele rijke cultuur maken van Ierland een geweldig motorvakantieland. Ga eens op zoek naar de “Leprechaun” (soort kabouter maar deze bestaat wel echt) en kom in contact met de “Faeries” (elfjes).

Ook in Ierland wordt whiskey gestookt en bier gebrouwen. De bekendste merken zijn Guinness en Jameson. Dus een bezoek na je rit aan een echte Ierse pub zal zeker in de smaak vallen.

Wat cijfers en feitjes over Ierland

Ierland is 2X groter dan Nederland en heeft in het totaal 6,7 miljoen inwoners en daar bovenop nog heel veel leprechauns en Faeries. Er wonen 4,9 miljoen mensen in de Ierse republiek en 1,8 miljoen in Noord-Ierland.  Tussen 1850 en 1950 daalde de Ierse bevolking van 8 miljoen naar minder dan 3 miljoen inwoners. De oorzaak kan gevonden worden in emigratie naar Engeland en Amerika en de grote hongersnood die in 1850 meer dan 1,5 miljoen doden kostte.

Zuid-Ierland is praktisch onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk sinds 6 december 1921. Tijdens de tweede wereldoorlog was Ierland neutraal, maar stiekem vochten de Ieren wel met de geallieerden mee. Pas in 1948 werd de Ierse Republiek uitgeroepen.

St Patrick heeft in de 5eeeuw Ierland ontdaan van alle slangen. Tot 2008 is dat goed gegaan maar door de crisis lieten houders van slangen deze los op het platte land. Dus sta niet raar te kijken als je opeens toch een slang ziet.

Wat is de beste tijd om door Ierland te toeren?

Een veel gestelde vraag die wij krijgen. Het is moeilijk te zeggen wat de ideale tijd is maar voor het motorrijden is dat in ieder geval van begin mei tot half oktober. Ierland heeft nagenoeg hetzelfde weer als Nederland, echter gemiddeld een paar graden koeler. En met die regen valt het best mee! Het westen van Ierland is iets natter en het oosten is weer droger dan Nederland.

In het voorjaar komen de brem en de gaspeldoorn tot bloei wat een enorme gele gloed geeft over het landschap. Tijdens het zomerseizoen zijn er vele akkers okerkleurig door al het rijpe graan. In augustus krijgen de bruine bergen een paarse waas van de heide en in september kleuren de loofbomen in allerlei kleuren. Het is net waarvan je houdt.

In de periode mei tot en met september zijn de meeste bezienswaardigheden geopend voor publiek.

Links rijden is dat moeilijk (eng)?

Absoluut niet! Uiteraard geven wij je tips geven om het te blijven onthouden. Ik kan je verzekeren dat alle cliënten die in de afgelopen jaren een reis geboekt hebben er geen problemen mee hadden.

Net als in Nederland mag je  je tegenligger niet verblinden. Dus als je koplamp(en) van de motor rechts omhoog schijnt moet deze afgeplakt worden met een speciale sticker die bij de ANWB te koop is. Doe je dit niet en er wordt een ongeluk veroorzaakt dan kunnen de straffen zeer hoog zijn. Als je bij ons boekt krijg je automatisch instructies hoe de sticker op de koplamp te plakken.

De wegen

Alle grote doorgaande wegen zijn zeer goed berijdbaar. Het asfalt is wat grover dan het Nederlandse. De kleinere wegen zijn ook goed berijdbaar maar door de ligging en de vele bochten super om overheen te sturen. Door deze vele bochten zie je dan je gemiddelde snelheid afnemen en het rijgenot stijgen!
In Ierland zijn de afstanden aangegeven in kilometers, op een enkele plek staat het nog in mijlen.

De motor

Welke motor geschikt is voor een reis door Ierland is een vraag die vaak wordt gesteld. Alle motoren zal dan ons antwoord zijn. In de afgelopen jaren hebben we heel veel verschillende motoren de revue zien passeren. Van een klassieker uit 1934 tot de meest moderne supersport bikes, van 250cc tot zelfs 5200cc.

Maar veel belangrijker is de bestuurder van de motor. Het lekkerst rij je natuurlijk op je eigen motor, want je kent het karakter is van je voertuig. Heb je weinig rijervaring of ben je onzeker op de motor, doe dan bij voorbeeld een VRO bij Frits Groeneveld (zie hoofdstuk VRO). Natuurlijk passen wij je routes aan als je daarom vraagt. Het is tenslotte vakantie en daar moet je voluit van kunnen genieten!

Het mobieltje en Wi-Fi

Ja, ook Ierland is modern en heeft een uitgebreid netwerk voor gebruik van het mobieltje. Maar in de gebieden waar het wat dunner bevolkt is, is de bereikbaarheid soms ook slechter, zeker als je door de bergen rijdt. De meeste hotels hebben gratis Wi-Fi, even de code vragen en je bent weer verbonden met de hele wereld.

Geld

Ierland kent net als Nederland de Euro als wettig betaalmiddel. Je kan in Ierland betalen met contant geld of een creditcard. Gebruik van de pinpas is nog niet overal mogelijk maar je kan wel met deze betaalpas overal geld uit de muur trekken

In Groot-Brittannië wordt betaald met het “Pond-Sterling”, kortweg het pond. De waarde van het pond is wel onderhevig aan grote valutaschommelingen na de uitkomst van het “Brexit-referendum”.

Je kan in Schotland betalen met contant geld of een creditcard. De pinpas is nog niet overal mogelijk maar je kan wel met deze betaalpas overal geld uit de muur trekken.

De Schotten kennen hun eigen pond! Dit is een wettig betaalmiddel in Schotland maar kan in Engeland geweigerd worden. Daarentegen tegen kan de Schotse pond gewoon weer gewisseld worden tegen de euro bij de grenswisselkantoren in Nederland. Ook aan boord van de ferry naar Nederland wordt de Schotse pond geaccepteerd.

De tijd

Officieel is het in het Verenigd Koninkrijk, Isle of Man en Ierland één uur vroeger dan in Nederland. Dit wil zeggen, om alle verwarringen weg te nemen, dat als het in Nederland twaalf uur is de klok in b.v. Ierland elf slaat. Aan boord van de ferry van Nederland naar Engeland v.v. wordt Nederlandse tijd aangehouden.