9-daagse reis “Whisky Galore”

Wist je dat Schotland 115 legale en een onbekend aantal illegale distilleerderijen heeft? Een goede reden om er een aantal te gaan bezoeken. We hebben deze reis als een “tasting event” opgezet om je te laten genieten, niet alleen van de whisky maar ook van het land waar de ingrediënten groeien en uit de Schotse bodem omhoog borrelen. De grote variëteit van smaken is bijna net zo groot als de afwisselingen in het landschap. Dus volop genieten op de motor en van de whisky. Maar niet tegelijk graag! (whisky drinken en motorrijden gaan niet samen, bij een aantal distilleerderijen krijg je daarom een klein monsterflesje mee.)

 

Kenmerken

geschikt voor:
Motorrijders met gemiddelde rijervaring en bijzonder geschikt voor motorrijders met duopassagier en automobilisten

totaal aantal kilometers:
1480 km (beschonken 2x zoveel) (gemiddeld ±212 km per dag)

aantal deelnemers:
1 t/m 6 personen.

vertrek:
van 15 mei t/m 15 september iedere dag van de week behalve zondag.

Bij de reissom inbegrepen

  • overtocht met DFDS Seaways van IJmuiden naar Newcastle en terug inclusief een binnenhut voor twee personen en diner en ontbijt in het buffet restaurant;
  • 6 hotelovernachtingen op basis van bed & breakfast;
  • Route voor GPS of route op papier;
  • Informatie over Groot-Brittannië;
  • GGTO Reisgarantie.

Niet bij de reissom inbegrepen

  • Kosten veerponten en tol in Groot-Brittannië;
  • Middag- en avondmaaltijden;
  • Eventuele brandstoftoeslag ferry IJmuiden – Newcastle – IJmuiden;
  • Entree voor bezienswaardigheden.

De route van dag tot dag

Dag 1 – Afvaart naar Newcastle

Om 15:00 uur meld je je bij de terminal van DFDS Seaways in IJmuiden. Vanaf 15:30 kan je inschepen en om 17:30 volgt de afvaart naar Newcastle. Je diner en ontbijt in het buffetrestaurant zijn bij de prijs inbegrepen.

Dag 2 – Kingdom of Fife (±250 km)

Na ontscheping in North Shields (Newcastle) gaat de eerste tocht naar Glenkinchie Distillery.

Deze distilleerderij is tegen betaling te bezoeken. Bijzonder is een schaalmodel waarin het hele productie proces goed te zien is. Hierna ga je weer onderweg en maak je grote kans dat je over de nieuwe brug rijdt die over de Firth of Forth gaat.

Dag 3 – Omgeving Tomintoul (±225 km)

Het eerste gedeelte van deze route gaat door Glenfarg en Perth. Hierna wordt de natuur steeds grilliger. Via de hoogste pas van Groot-Brittannië, “Devils Elbow”, en de weg door Royal Deeside, met Balmoral castle, kom je weer terug in de bewoonde wereld. Vlakbij Balmoral Castle is de Royal Lochnagar Distillery. Hier zijn verschillende rondleidingen tegen verschillende prijzen te doen.

Dag 4 – Omgeving Tomintoul (±150)

Je zit in het hart van de Speyside Whisky’s! In dit gebied zijn 50 distilleerderijen, een aantal zijn open voor publiek. Maar ook een kuiperij waar oude vaten opnieuw worden gekuipt is heel leuk om te bezoeken. Er is een “Whisky Trail” die gereden kan worden.

Dag 5 – Omgeving Fort William (±200 km)

Een mooie rit naar de omgeving van Fort William. Natuurlijk wel langs Lochness. Onderweg wordt de Tomatin Distillery aangedaan. Hier bestaat de mogelijkheid om je eigen fles met whisky te bottelen.

Dag 6 – Inveraray (±180 km)

Opnieuw een mooie rit maar nu langs de westkust van Schotland. In het plaatsje Oban is een distilleerderij van een wat scherpere en meer turfachtige whisky. Na het bezoek rijden we verder naar Inveraray waar de Loch Fyne Whisky is. Een snoepwinkel voor de liefhebber.

Dag 7 – Carnwath (±235 km)

De laatste distilleerderij van deze vakantie is de Glengoyne Distillery vlakbij Drymen. Misschien is dit wel de leukste van allemaal! Hier kan je tegen betaling ook je eigen whisky samenstellen of een Whisky and Chocolat tour doen.

Dag 8 – North Shields (DFDS Seaways) (±210 km)

De laatste dag in Groot-Brittannië. Na het ontbijt stap je op je motor en ga je via Peebles en Coldstream naar de ferry. Ook deze route kent vele mooie stuurwegen en een gevarieerd landschap. Het laatste stukje gaat over de snelweg en uiteindelijk bereik je de terminal waar de ferry is afgemeerd. ’s Avonds weer genieten van het diner in het buffet restaurant en nagenieten van de bijzondere reis die je hebt gemaakt. Overigens aan boord van de ferry is er ook een Whisky Tasting……….

Dag 9 – Aankomst in IJmuiden

Na opnieuw een fantastisch ontbijt in het buffet restaurant ga je nog even buiten te kijken hoe het schip de Nederlandse kust nadert. Tussen 9 en 9:30 uur meert het schip af in IJmuiden. Je gaat van boord, nog even snel door de douane en dan gaat het weer op huis aan. Wel rechts gaan rijden want links zit bij de meeste bestuurders nog in het systeem!

 

De route kan afwijken i.v.m. beschikbaarheid van hotelaccommodatie.