9-daagse reis “Scottish Scenery”

Je stuurt je motor of auto over “Schots wegen”, door bossen en dalen, over steppen en passen en langs de grillige noordwest kust. Je zal je verbazen over de schoonheid van de natuur die ook nog eens bijzonder fotogeniek is. De hoogste pas “Devils Elbow” en de een na hoogste pas “the Lecht” zijn natuurlijk in deze reis opgenomen. Je rijdt ook helemaal naar de noordkust van het vaste land van Groot-Brittannië. De reis wordt vervolgd met o.a. Glencoe en het “Loch Lomond and Trossachs national park”.

Kenmerken

geschikt voor:
ervaren motorrijders.

totaal aantal kilometers:
± 1785 km (gemiddeld per dag ±255 km).

aantal deelnemers:
1 t/m 6 personen.

vertrek:
van 15 mei t/m 15 september iedere dag van de week behalve zondag.

Bij de reissom inbegrepen

  • Overtocht met DFDS Seaways van IJmuiden naar Newcastle en terug (inclusief diner en ontbijt in het buffet restaurant en een binnenhut voor 2 personen);
  • 6 hotelovernachtingen op basis van bed & breakfast;
  • Route voor GPS of route op papier;
  • Informatie over verkeer en Groot-Brittannië in het algemeen;
  • GGTO Reisgarantie.

Niet bij de reissom inbegrepen

  • Kosten veerponten en tol in Groot-Brittannië;
  • Middag- en avondmaaltijden;
  • Eventuele brandstoftoeslag ferry IJmuiden – Newcastle – IJmuiden;
  • entree voor bezienswaardigheden.

De reis van dag tot dag

Dag 1 – Afvaart naar Newcastle

Om 15:00 uur meld je je bij de terminal van DFDS Seaways in IJmuiden. Vanaf 15:30 kan je inschepen en om 17:30 volgt de afvaart naar Newcastle. Je diner en ontbijt in het  buffet restaurant zijn bij de prijs inbegrepen.

Dag 2 – Aberdour (±250 km)

Om een uur of 9 meert het schip af. Na het ontbijt ga je naar de voertuigen en om een uur of 10 Britse tijd ga je lekker rijden. We hebben in de eerste paar kilometers wat rotondes opgenomen om snel en gemakkelijk aan links verkeer te wennen. De route gaat via Carter Bar, waar je een mooi uitzicht hebt over het Schotse landschap, via de Moorfoothills en over de Forth Road Bridge rijd je dan naar Aberdour. In Aberdour is een mooi kasteel te vinden en een nostalgisch postkantoortje, dat het bezoeken meer dan waard is.

Dag 3 – Kildrummy (±225 km)

Het eerste gedeelte van deze route gaat door Glenfarg en Perth. Hierna wordt de natuur steeds grilliger. Via de hoogste pas van Groot-Brittannië, “Devils Elbow”, en de weg door Royal Deeside, met Balmoral castle, kom je weer terug in de bewoonde wereld. Tijdens de rit heb je mooi zicht op de zuidkant van Cairngorms en is er veel kans dat je edelherten en ander wild ziet.

Dag 4 – Ullapool / Lairg (±215 km)

Vrijwel direct na vertrek uit Kildrummy krijg je de eerste kleine pas voor de wielen met twee zeer scherpe bochten. Je toert lekker door naar “the Lecht” en Grantown on Spey, de whiskyhoofdstad van de wereld. De route wordt vervolgd via Inverness en Garve naar Ullapool. Je ziet tijdens de rit het landschap veranderen van een geologisch oud gebergte naar een nieuw gebergte.

Dag 5 – Ullapool / Lairg (±325 km)

Voor deze dag hebben we een rondrit gemaakt waarbij je zonder bagage kan rijden. Je zal in de ochtend door steppeachtig gebied rijden naar de noord kust van Schotland en vervolgens langs de westkust weer terug rijden via het plaatsje Stoer. ’s Avonds kan je dan in je hotel nagenieten van deze fraaie rit met al zijn verschillende facetten.Overigens kunnen wij deze route op verzoek verkorten.

Dag 6 – Roybridge (±315 km)

In de dagtrip van Ullapool naar Roybridge is Applecross opgenomen, een must voor iedere doorgewinterde motorrijder. Je rijdt ook door de enige lawine galerij van Groot-Brittannië waarna de route wordt vervolgd via Kyle of Lochalsh en Eilean Donan Castle om uiteindelijk Roybridge te bereiken alwaar een goed hotel je zal verwelkomen.

Dag 7 – Carnwath (±235 km)

Heerlijk rijden door Glen Coe, een van de meest bekende valleien van Schotland waar in de 17e eeuw de Mac Donald’s zijn vermoord door de Cambell’s, echter voor de motorrijder is de weg belangrijker dan de historie. Na deze glen rij je door Rannoch Moor en dan het Trossachs national park in. Even stoppen bij de “Drovers Inn” om wat te eten en te drinken. De reis gaat na deze stop verder langs Loch Lomond richting Callander en Falkirk. Aan het einde van deze route is, vanzelfsprekend, het hotel. Je hebt daar alle gelegenheid om je dag door te nemen en weer uit te kijken naar de volgende dag.

Dag 8 – North Shields (DFDS Seaways) (±210 km)

De laatste dag in Groot-Brittannië. Na het ontbijt stap je op je motor en ga je via Peebles en Coldstream naar de ferry. Ook deze route kent vele mooie stuurwegen en een gevarieerd landschap. Het laatste stukje gaat over de snelweg en uiteindelijk bereik je de terminal waar de ferry is afgemeerd. ’s Avonds weer genieten van het diner in het buffet restaurant en nagenieten van de bijzondere reis die je hebt gemaakt.

Dag 9 – Aankomst in IJmuiden

Na opnieuw een fantastisch ontbijt in het  buffet restaurant ga je nog even buiten te kijken hoe het schip de Nederlandse kust nadert. Tussen 9 en 9:30 uur meert het schip af in IJmuiden. Je gaat van boord, nog even snel door de douane en dan gaat het weer op huis aan. Wel rechts gaan rijden want links zit bij de meeste bestuurders nog in het systeem!

De route kan afwijken i.v.m. beschikbaarheid van hotelaccommodatie