9-daagse reis “Great passes of Scotland”

Door Schotland reizen betekent lekker ontspannen rijden met of zonder duo passagier door een overweldigende natuur, waar kleine dorpjes en mooie kastelen het landschap afwisselend sieren. De routes zijn zo gemaakt dat er behoorlijke ruimte is om bezienswaardigheden zoals musea, kastelen en distilleerderijen te bezoeken en foto’s te maken.

Monsters
Natuurlijk is er ook een route langs Loch Ness, daar schijnt een monster rond te zwemmen, maar dat kunnen wij (nog) niet bevestigen. Als je aan het einde van de middag bij je hotel aankomt kan je bij een glaasje nagenieten van de bijzondere route die je die dag hebt gemaakt en de bezienswaardigheden die je die dag hebt gezien.

Kenmerken

geschikt voor:
Motorrijders met gemiddelde rijervaring en motorrijders met duopassagier;

totaal aantal kilometers:
± 1351 km (gemiddeld per dag ±193 kilometer);

aantal deelnemers:
1 t/m 6 personen;

vertrek:
iedere dag van de week behalve zondag.

Bij de reissom inbegrepen

  • overtocht met DFDS Seaways van IJmuiden naar Newcastle en terug inclusief een binnenhut voor twee personen en diner en ontbijt in het buffet restaurant;
  • 6 hotelovernachtingen op basis van bed & breakfast;
  • Route voor GPS of route op papier;
  • Informatie over Groot-Brittannië;
  • GGTO Reisgarantie.

Niet bij de reissom inbegrepen

  • Kosten veerponten en tol in Groot-Brittannië;
  • Middag- en avondmaaltijden;
  • Eventuele brandstoftoeslag ferry IJmuiden – Newcastle – IJmuiden;
  • Entree voor bezienswaardigheden.

De reis van dag tot dag

Dag 1 – Afvaart naar Newcastle

Om 15:00 uur meld je je bij de terminal van DFDS Seaways in IJmuiden. Vanaf 15:30 kan je inschepen en om 17:30 volgt de afvaart naar Newcastle. Je diner en ontbijt in het buffet restaurant zijn bij de prijs inbegrepen.

Dag 2 – Aberdour (±230 km)

Om een uur of 9 meert het schip af. Na het ontbijt ga je naar de voertuigen en om een uur of 10 Britse tijd ga je lekker rijden. We hebben in de eerste paar kilometers wat rotondes opgenomen om lekker snel en gemakkelijk aan links verkeer te wennen. De route gaat via Carter Bar, waar je een mooi uitzicht hebt over het Schotse landschap, en over de Forth Road Bridge rijd je dan naar Aberdour. In Aberdour is een mooi kasteel te vinden en een nostalgisch postkantoortje, dat het bezoeken meer dan waard is.

Dag 3 – Kildrummy (±200 km)

Het eerste gedeelte van deze route gaat door Glenfarg en Perth. Hierna wordt de natuur steeds grilliger. De hoogste pas van Groot-Brittannië, “Devils Elbow”, en de weg door Royal Deeside naar het hotel complementeren deze route. Je hebt tijdens deze dag ook genoeg tijd om b.v. Braemar Castle of het pittoreske plaatsje Ballater te bezoeken.

Dag 4 – Roybridge (±220 km)

Je rijdt deze dag via de Lecht en Grantown on Spey naar Loch Ness. In de maanden mei en juni kun je dan sneeuw zien liggen op de noordkant van de Cairngorms. Aan de zuidwestkant van Loch Ness licht het plaatsje Fort Augustus dat beroemd is geworden door het Caladonian Canal en de sluizen die de twee meren met elkaar verbinden.
Het laatste stukje naar het hotel voert je door Spean Bridge en verder naar Roy Bridge. Het hotel in Roy Bridge heeft een mooi uitzicht op de Ben Nevis (de hoogste berg van Groot-Brittannië).

Dag 5 – Inveraray (±193 km)

Via Fort William en om Loch Leven rij je Glencoe in. Hoge bergen en een mooie weg leiden je naar Rannoch Moor om vervolgens weer af te dalen naar Loch Lomond. Vlak voor dit meer is een bijzonder etablissement met de naam “The Drovers Inn”. Wij kunnen je verzekeren dat deze stop zeer de moeite waard is, ga er naar binnen en laat je verrassen! Je vervolgt je weg langs Loch Lomond tot aan Tarbet om aldaar linksaf te slaan en het gezellige stadje Inveraray te bereiken waar het hotel is.

Dag 6 – Carnwath (±195 km)

Deze dag rijd je om en door het Trossachs natuurreservaat naar Callander. Eenmaal door dit plaatsje rijd je naar Falkirk via Stirling. We hebben natuurlijk de “Kelpies” (twee beelden van paardenkoppen van gemiddeld 32meter hoog) en “Falkirk Wheel” (een bijzondere scheepslift) in de route opgenomen. Het laatste stuk van de route naar het hotel in Carnwath voert je door een prachtig glooiend landschap, waar motorrijders zo dol op zijn.

Dag 7 – Kielder forest (±193 km)

Dit is de laatste dag dat je door Schotland rijdt tijdens deze reis. De route gaat deels langs de grens, uiteraard weer over hele leuke en fraaie stuurweggetjes. Uiteindelijk kom je dan weer in Engeland en ga je door Kielder Forest. Uiteindelijk bereik je in Stannersburn weer een leuk familiehotel, dat je de gastvrij zal ontvangen.

Dag 8 – North Shields (DFDS Seaways) (±120 km)

Via vele kleine weggetjes ga je helaas alweer naar de ferry. Eventueel kan je in Ponteland nog wat lunchen in de fraaie en gezellige Diamond Inn. Het laatste stukje voert je over de snelweg maar daarvoor kan je nog even intens genieten van de natuur en de vele kleine plaatsjes waar je doorheen rijdt.

Dag 9 – Aankomst in IJmuiden

Alle tijd om te genieten van een ontbijt in het buffet restaurant en nog even buiten te kijken hoe het schip de Nederlandse kust nadert. Tussen 9 en 9:30 uur meert het schip af in IJmuiden. Je gaat van boord, nog even door de douane en dan gaat het weer op huis aan. Wel rechts gaan rijden want links zit bij de meeste bestuurders nog in het systeem!

 

De route kan afwijken i.v.m. beschikbaarheid van hotel accommodatie.