9-daagse reis “Steamy Scotland”

De moderne stoommachine hebben we te danken aan de Schot James Watt! Dankzij deze man kennen we nu de stoomlocomotief, het stoomschip en de stoommachine. Ondanks het feit dat bijna alles is vervangen door de elektromotor en de zuigermotor (ja ook die van je motor) zijn er nog een aantal fraaie exemplaren overgebleven.

Deze reis, “Steamy Scotland”, gaat langs diverse spoorlijnen en musea waar stoom een hoofdrol speelt. De bekendste spoorlijn, van Fort William naar Mallaig, rijdt de zogenaamde Jacobiteroute. En onderweg vinden we in Alford het fraaie transportmuseum met een aantal stoomauto’s en vrachtwagens. De routes tussen deze verschillende bezienswaardigheden zullen voor de motorrijder ook absoluut weer de moeite waard zijn.

 

Kenmerken

geschikt voor:
motorrijders met gemiddelde rijervaring en geschikt voor motorrijders met duopassagier;
automobilisten met gemiddelde rijervaring.

totaal aantal kilometers:
885 km (gemiddeld ±127 km) Exclusief de rondritten.

aantal deelnemers:
1 t/m 6 personen.

vertrek:
van 15 mei t/m 15 september iedere dag van de week behalve zondag

Bij de reissom inbegrepen

  • overtocht met DFDS Seaways van IJmuiden naar Newcastle en terug inclusief een binnenhut voor twee personen en diner en ontbijt in het buffet restaurant;
  • 6 hotelovernachtingen op basis van bed & breakfast;
  • Route voor GPS of route op papier;
  • Informatie over Groot-Brittannië;
  • GGTO Reisgarantie.

Niet bij de reissom inbegrepen

  • Kosten veerponten en tol in Groot-Brittannië;
  • Middag- en avondmaaltijden;
  • Eventuele brandstoftoeslag ferry IJmuiden – Newcastle – IJmuiden;
  • Entree voor bezienswaardigheden.

De route van dag tot dag

Dag 1 – Afvaart naar Newcastle

Om 15:00 uur meld je je bij de terminal van DFDS Seaways in IJmuiden. Vanaf 15:30 kan je inschepen en om 17:30 volgt de afvaart naar Newcastle. Je diner en ontbijt in het “Seven Seas buffet restaurant” zijn bij de prijs inbegrepen.

Dag 2 – Kingdom of Fife (±250 km)

De eerste dag in Schotland laten we je de mooiste treinbrug zien die ooit gebouwd is. De “Forth Railway Bridge” was zijn tijd ver vooruit en een staaltje van inventiviteit in het bouwjaar 1892. Natuurlijk rijd je met de motor naar deze brug die zeer fotogeniek is.

Dag 3 – Omgeving Alford(±225 km)

Het eerste gedeelte van deze route gaat door Glenfarg en Perth. Hierna wordt de natuur steeds grilliger. Via de hoogste pas van Groot-Brittannië, “Devils Elbow”, en de weg door Royal Deeside, met Balmoral Castle, kom je weer terug in de bewoonde wereld om het laatste stuk met de motor richting Alford te tuffen. In dit plaatsje is het Transport Museum gevestigd. Hier zijn een aantal stoomvrachtwagens, tractoren en auto’s tentoon gesteld. Ook is er een hoek met motoren van heel oud tot modern.

Dag 4 – Omgeving Alford

Tussen Keith en Dufftown is een museumspoorlijn die nog met oude dieseltreinstellen wordt bereden. Deze lijn werd veel gebruikt voor transport van whisky. Het spreekt voor zich dat de route naar Keith ook bijzonder mooi is. En als je toch in Keith bent kan je gelijk daar de Strath Isla Distillery bezoeken. Wij zijn er geweest en hebben ons verwonderd over de authenticiteit van deze distilleerderij.

Dag 5 – Omgeving Fort William (±200 km)

Vandaag staat een mooie rit naar de omgeving van Fort William op het programma. We bevelen je aan een stop te maken voor de Speyside Railway. Ook deze lijn werd in het verleden gebruikt voor transport van whisky. Nu is het een museumlijn waar met enige regelmaat stoomlocomotieven het spoor berijden.

Dag 6 – Omgeving Fort William

Vandaag staat de spoorlijn der spoorlijnen op het programma! De Jacobite rijdt van Fort William naar Mallaig en terug. Halve wege is het “Glenfinnan Viaduct” wat bijna iedereen kent van de Harry Potter films. De weg loopt bijna helemaal evenwijdig aan de spoorlijn waardoor de trein heel mooi te volgen is. Wil je met de trein mee? Dan is het handig omdat door ons te laten regelen en geef dat dan aan bij de “vragen en/of opmerkingen” in stap 4 van het boekingsformulier.

Dag 7 – Carnwath (±210 km)

Een hele mooie route door Clan Coe en over Rannoch Moor. Hierna staat je een mooie rit door het Trossachs National Park te wachten. Via Stirling rij je naar Bo’ness. Hier is het Museum of Scottish Railways te bezichtigen. En ook hier is het mogelijk om een ritje met de trein te maken.

Dag 8 – North Shields (DFDS Seaways) (±210 km)

De laatste dag in Groot-Brittannië alweer. Na het ontbijt stap je op je motor en ga je via Peebles en Coldstream naar de ferry. Ook deze route kent vele mooie stuurwegen en een gevarieerd landschap. Het laatste stukje gaat over de snelweg en uiteindelijk bereik je de terminal waar de ferry is afgemeerd. ’s Avonds weer genieten van het diner in het buffet restaurant en nagenieten van de bijzondere reis die je hebt gemaakt. Overigens aan boord van de ferry is er ook een Whisky Tasting……….

Dag 9 – Aankomst in IJmuiden

Na opnieuw een fantastisch ontbijt in het buffet restaurant ga je nog even buiten te kijken hoe het schip de Nederlandse kust nadert. Tussen 9 en 9:30 uur meert het schip af in IJmuiden. Je gaat van boord, nog even snel door de douane en dan gaat het weer op huis aan. Wel rechts gaan rijden want links zit bij de meeste bestuurders nog in het systeem!

De route kan afwijken i.v.m. beschikbaarheid van hotel accommodatie.