18-daagse reis “Wild Atlantic Way”

Deze reis gaat deels door de binnenlanden en deels langs de Atlantische Ocean. De vele typische Ierse dorpjes en de mooie natuurgebieden krijgen veel aandacht. Natuurlijk hoort ook Dublin in deze reis thuis. We hebben de routes zo gemaakt dat deze altijd ingekort kunnen worden en ze geven ook voldoende ruimte om bezienswaardigheden te bezoeken.

 

Kenmerken

geschikt voor:
motorrijders en automobilisten met gemiddelde rijervaring en
motorrijders met duopassagier.

totaal aantal kilometers:
± 3601 km (gemiddeld per dag ±212 km).

aantal deelnemers:
1 t/m 6 personen.

vertrek:
begin mei t/m eind september.

Bij de reissom inbegrepen

  • Overtocht met DFDS Seaways van IJmuiden naar Newcastle en terug (inclusief diner en ontbijt in het  buffet restaurant en een binnenhut voor 2 personen);
  • Overtocht met de ferry van Schotland naar Noord-Ierland en terug;
  • 15 hotelovernachtingen op basis van bed & breakfast;
  • Route voor GPS of route op papier;
  • Informatie over verkeer Ierland en Groot-Brittannië in het algemeen;
  • GGTO Reisgarantie;
  • Sticker(s) voor het eventueel afplakken van de koplamp i.v.m. links rijden.

 

Niet bij de reissom inbegrepen

  • Kosten veerponten en tol in Ierland en Groot-Brittannië ;
  • Middag- en avondmaaltijden;
  • entree voor bezienswaardigheden.

De route van dag tot dag

Dag 1 – Afvaart naar Newcastle

Tussen 14:30 en 15:30 meld je je aan bij de terminal van DFDS Seaways in IJmuiden. Vanaf 15:30 kan je inschepen en om 17:30 volgt de afvaart naar Newcastle. Je diner en ontbijt in het restaurant zijn bij de prijs inbegrepen.

Dag 2 – Cairnryan Port (±259 km)

Je rijdt deze dag van Newcastle naar de omgeving van Cairnryan Port. De route gaat langs de Muur van Hadrianus en door het zuiden van Galloway. Je maakt nog één overnachting in Schotland.

Dag 3 – Dundalk (±188 km)

Na het ontbijt rijd je naar de ferryterminal. Daar ligt de ferry klaar die je in twee en een half uur naar Noord-Ierland brengt. Vanaf de haven naar Dundalk is de lengte van deze rit zo’n 188 kilometer. De route gaat door Belfast en daarna deels langs de kust en deels iets meer landinwaarts. Het hotel bevindt zich al in de Ierse republiek.

Dag 4 – Athlone (± 233 km)

Lekker toeren over single tracks naar het binnenland. Je doorkruist een aantal kleine dorpjes en passeert vele meren. Uiteindelijk kom je dan tevreden aan in Athlone wat aan de zuidkant van Lough Ree ligt waar de rivier de Shannon dwars doorheen stroomt

Dag 5 – Dublin (±183 km)

Ook vandaag weer kleine weggetjes en uiteindelijk aankomen in de gezelligste stad van Europa! Dublin is een stad vol cultuur. In de avond zijn vele pubs open en je zult gegarandeerd een gelegenheid vinden waar je de avondmaaltijd kunt gebruiken.

Dag 6 – Waterford (±255 km)

Heerlijk toeren over de “Wicklow Mountains”. Daarna rij je langs de kust naar Waterford, een plaatsje dat aan de “River Suir” ligt. Waterford is bekend door o.a. de kristalindustrie die hier in de 18e eeuw is ontstaan.

Dag 7 – Cork (±181 km)

Je gaat deze keer niet langs de kust maar landinwaarts in de richting van Tipperary. De route volgt deels de River Suir en buigt dan af over de Galty Moutains naar Cork, de op één na grootste stad van Ierland. Net als Dublin heeft Cork een bruisend uitgaansleven en zijn er vele mogelijkheden om de avond plezierig door te brengen.

Dag 8 – Bantry (±227 km)

Vandaag ga je de eerste stukken van de “Wild Atlantic Way” rijden. Na 20 kilometer door het land  rijden zal je het eerste gedeelte langs de zuidkust toeren. Daarna om Mountain Gabriel heen en dan richting de Sheep’s Head Peninsula. Je bent niet in Ierland geweest als je dit niet heb gezien! Uiteindelijk zal je tevreden neerstrijken in een hotel in de omgeving van Bantry.

Dag 9 – Killarney (±265 km)

De kust van biara met vele kleine vissersplaatsjes en daarna de Ring of Kerry! Dit is Ierland op en top.

Dag 10 – Limerick ( ±236 km)

Opnieuw een stuk van de Wild Atlantic Way. Dingle, Conner Pass, Brandon Bay en Tralee Bay zijn bijzondere punten tijdens de eerste helft van de dag. In de middag rijd je verder via Tralee en “The mouth of  the Shannon” naar Limerick. Deze stad is in de 9eeeuw door de Vikingen gesticht.

Dag 11 – Galway ( ± 262 km)

Na het ontbijt rijd je via de noordkant van The mouth of the Shannon en daarna weer langs de Atlantische kust. Je passeert de Cliffs of Moher en in de verte zie je dan Aran Islands. Daarna draai je weer landinwaarts langs  Galway Bay. Wij kunnen je verzekeren dat je ook deze dag weer ogen tekort zult komen.

Dag 12 – Ballina (± 275 km)

Grote kans dat je langs de kust walvissen, dolfijnen en orka’s kan zien! Ook voor de vogelaars onder de reizigers is het feest. Neem een verrekijker mee.
Connemara is een mooi ruig gebied waar je je weer verbaast over de schoonheid van dit land. Via Clifden en Westport rij je weer het volgende natuurgebied in, Nephin Beg Range. Uiteindelijk eindigt de route in de omgeving van Ballina.

Dag 13 – Ardara (± 240 km)

Vandaag rijd je langs Donegal Bay naar Donegal. Ook hier weer vele kleine vissersdorpjes en leuke wegen. In de omgeving van Ardara is een leuk hotel geboekt.

Dag 14 – Londonderry (± 230 km)

Ook nu rijd je langs vele kleine baaien, de rotsachtige kust en er is weer kans op het spotten van walvissen en dolfijnen. En als je dan over de oceaan kijkt bedenk je dat vele kilometers verder Noord-Amerika ligt. Het is je laatste tocht deze vakantie in de Republiek Ierland. Het hotel is in de omgeving van Londonderry wat weer deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk.

Dag 15 – Belfast (± 200 km)

Alweer de laatste dag van je vakantie in Ierland. Je zit dan inmiddels weer in het Verenigd Koninkrijk maar het blijft onveranderd mooi! De Giant Causeway en The game of Thrones is wat de klok slaat. En het blijft natuurlijk lekker rijden en je opnieuw verbazen over het land, de bevolking en het feit dat daar gelukkig vrede is na zo’n lange tijd van burgeroorlog. Uiteindelijk zal je overnachten in de omgeving van de haven waar de boot je de volgende dag weer terug brengt naar Schotland.

Dag 16 –  Carnwath (± 150 km)

In de ochtend ga je aan boord van de ferry die je naar Cairnryan Port brengt. Heerlijk is het weer een stuk door Schotland toeren, op weg naar je laatste overnachting op de Britse eilanden. Het is vanzelf sprekend dat ook deze trip niet onderdoet voor alle voorafgaande dagroutes.

Dag 17 – North Shields (± 210 km)

De laatste dag in Groot-Brittannië. Na het ontbijt stap je op je motor of in de auto en ga je via Peebles en Coldstream naar de ferry. Ook deze route kent vele mooie stuurwegen en een gevarieerd landschap. Het laatste stukje gaat helaas over snelwegen en uiteindelijk na een aantal rotondes bereik je de terminal alwaar de boot ligt afgemeerd.

Dag 18 – IJmuiden

Na opnieuw een fantastisch ontbijt in het buffetrestaurant ga je nog even buiten kijken hoe de boot de Nederlandse kust nadert. Tussen 9 en 9:30 uur meert de boot af in IJmuiden. Nu alleen nog naar huis rijden (wel rechts rijden!!!!!)